Izložbom najznačajnijih dijela Vincenta Van Gogha otvara se 4.arTz Festival


Četvrti po redu festival savremene umjetnosti „arTz“ održat će se od 27. do 30. juna 2017. godine u Tuzli. Ovogodišnji moto arTz FEST-a je “Budi slobodan“, a festivalski programi će se održavati u pet festivalskih zona i to: Teatar zona, Film & video zona, Visual arts zona, Open air music zona i Edu zona.

4.arTz Festival biti će otvoren izložbom najznačajnijih dijela Vincenta Van Gogha u utorak 27.06.2017. godine sa početkom u 20:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Ova značajna izložba se realizuje u partnerstvu sa Ambasadom Kraljevine Holandije u BiH.

Na otvaranju festivala biti će upriličena i izložba „20 godina EXIT aktivizma“ – programska aktivnost koja se radi u saradnji sa „EXIT“ festivalom & EXIT Fondacijom iz Novog Sada, te izložba „Domovina velikih kćeri. Značajne austrijanke iz okvira dva stoljeća“, koja će biti realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Austrije u BiH. 


ARTZ VIDEO TRAILER - https://www.youtube.com/watch?v=N8cgLzvgJ30

ARTZ VIDEO TRAILER 2 - https://www.youtube.com/watch?v=GalhUXvTolI

OFFICIAL FACEBOOK EVENT - https://www.facebook.com/events/435603983472171/

Posjetitelji ovogodišnjeg „arTz Festivala“ će imati priliku uživati u raznovrsnom programu prilagođenom svim uzrastima, od kojih organizatori izdvajaju: balkansku premijeru dokumentarnog filma „Van Gogh - A new way of seeing“ reditelja Davida Bickerstaffa i producenta Philla Grabskog (UK), predstavu Kultur Kraas festivala Hamburg „Portrait Explosiv“ (DE), režisera Branka Šimića – koja se realizuje u partnerstvu sa Ambasadom Republike Njemačke u BiH, BAFTA filmove, čije se prikazivanje realizuje u partnerstvu sa British Council BiH, glumačke radionice za djecu „Češka bajka“ koje su produkt saradnje arTz Festivala i Ambasade Republike Češke u BiH. Publika će imati priliku i da pogleda BH premijeru dokumentarnog filma o Damiru Avdiću Grahi „Pravi čovjek za Kapitalizam“ slovenskog dua Dušan Moravec & Matjaž Mrak, uživat će na Kundalini & Yoga radionici sa Sandom Mešinović u predivnom ambijentu Panonskih jezera, a posljednji dan festivala je predviđen za veliku umjetničku žurku „Artz Village“ koja će se održati sa domaćim i regionalnim umjetnicima na gradskoj pijaci u Tuzli. Artz Produkcija Tuzla upriličit će i premijeru predstave „Tragovi“ – predstava prilagođena osobama sa smetnjama u razvoju, kao i dokumentarni film režisera Damira Pirića „Najgori na svijetu“ - producent filma je OP “Revolt“ Tuzla, a koproducent “Artz Produkcija“ Tuzla, dok će perzijski ep „Rustem i Suhrab“ na Arheološkom parku (Panonska jezera) izvesti studenti treće godine Akademije dramskih umjetnosti Tuzla. Filmski masterclas za studente dramskih akademija, ali i sve ljubitelje sedme umjetnosti vodit će etablirani stručnjaci iz oblasti filma tokom sva četiri festivalska dana, u okviru Erazmo edu zone. U sklopu iste zone biti će upriličena i radionica o zaštiti autorskih prava u BiH u saradnji sa „AMUS“ (Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca), te savremene teatarske radionice koje će voditi stručnjaci iz Njemačke sa Kultur Kraas Festivala.

Kompletan program 4. arTz festivala možete pronaći na slijedećem linku : 

Web: www.artz-fest.com/index.html#programFacebook: https://www.facebook.com/events/435603983472171/

Pannonica arTz Open Air
4
4.arTzFest biti će zatvoren zabavom elektronske muzike „Pannonica arTz Open Air“. Organizator događaja je JKP“Pannonica“ u saradnji sa arTz Festivalom. Na tuzlanskim slanim jezerima (lokacija „Vrtić“) Panonika. Za plesnu zabavu i dobar provod biti će zaduženi DJ-i iz BiH i regiona. Zabava je predviđena za četvrtak, 29.06.2017.godine, sa početkom od 19:00H.

Više informacija o line up i o samom eventu možete pronaći na : https://www.facebook.com/events/1897221237200062/

UMJETNIČKI ODBOR FESTIVALA

Ovogodišnji umjetnički odbor festivala čine etablirani umjetnici/e i profesori, koji će ujedno i voditi filmski master clas u festivalskoj edu zoni : dr.sci.Selma Alispahić (SARTR, Sarajevo), mr.Andrija Dimitrijević.red.prof (Fakultet dramskih umetnosti Beograd), rediteljka Morana Komljenović (Taskovsky Film LTD, London, UK), doc.Zlatjan Čučkov (RTV Slovenija & Akademija dramskih umjetnosti Ljubljana), novinarka Sonja Javornik (RTV Slovenija & Institut za medije Ljubljana) i Oggi Tomić, BAFTA nagrađivani filmski autor (Oggi Tomić Pictures, Cambridge, UK).

Podsjećamo, festival savremene umjetnosti arTz, nedavno je postao član najboljih evropskih festivala i evropske festivalske porodice „EFA“. Prestižna oznaka EFFE Label (Europe for festivals - festivals for Europe) zvanično je dodjeljena arTz Festivalu na centralnoj manifestaciji upriličenoj 04.05.2017.godine u Wiesbadenu (Njemačka). EFFE label predstavlja oznaku kojom se potvrđuje kvalitet, kreativnost i inovativnost festivala. Sve informacije o ovogodišnjem arTz festivalu dostupne su na web stranici www.artz-fest.com

Partneri ovogodišnjeg arTz festivala su:
AMUS, Grad Tuzla, Turistička zajednica TK, „EXIT“ festival & EXIT Fondacija, Fondacija tuzlanske zajednice, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Republike Slovenije, Ambasada Republike Češke, Ambasada Republike Austrije, British Council BiH, Ambasada Republike Njemačke, EUNIC BiH, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Dom mladih Tuzla, JU“Bosanski kulturni centar“ Tuzla, Erazmo centar Tuzla, Gradske pijace Tuzla, JKP“Pannonica“ Tuzla, Akademija dramskih umjetnosti Tuzla, Foto kino klub Tuzla, OP“Revolt“, Organizacija „akustikUm“, Lux Creative, Urban BeaTZ, restoran Čaršijska Česma.

Pokrovitelji festivala su: AMUS, Sarajevski Kiseljak, BURN, Tuborg, Telefunken, Glossa – centar za njemački jezik, turistička agencija „Golden Tours“ Tuzla, Mit-Alex.